
آنچه در این مطلب میخوانید:
متاسفانه هر ساله با شروع فصل سرما اخبار متعددی در مورد مسمومیت ناشی از نشت گاز در بخاری های گازی به گوش می رسید. در بیشتر موارد علت مسمومیت ناشی از نصب نادرست بخاری گازی و عدم توجه به سرویس سالانه آن گزارش می شود. به همین دلیل اگر در نظر دارید در ابتدای فصل پاییز و زمستان بخاری گازی را راه اندازی کنید لازم است حتما نکات ایمنی نصب بخاری را به خاطر داشته باشید.
برای به حداقل رساندن تلفات و آسیب های ناشی از تولید مونوکسید کربن بخاری های گازی در ادامه لیستی از نکات مهم که ایمنی را برای ما به ارمغان می آورند مورد بررسی قرار خواهیم داد. اگر شما نیز می خواهید زمستانی گرم و ایمن داشته باشید در ادامه با بررسی نکات مهم در نصب بخاری گازی با اسپارد مگ همراه باشید!
چه نکاتی را باید پیش از نصب بخاری گازی دانست؟
پیش از اینکه به بررسی نکات مختلف نصب ایمن بخاری گازی بپردازیم، لازم است تا با دیگر نکات مهم پیرامون لوازم گرمایشی آشنا شویم. اولین نکته ای که باید رعایت کنید، بستن دریچه کولر است. از آنجایی که کانال کولر در مقایسه با دودکش در ارتفاع بالاتری نصب می شود. در صورتی که این دریچه باز باشد، جریان ورود و خروج دود عکس می شود. به این صورت که هوا وارد دودکش شده و حرارت از کانال کولر خارج می شود.
نکته دومی که باید در نظر داشته باشید، عدم استفاده از دودکش شومینه به جای دودکش بخاری است. باید توجه داشته باشید که بهتر است از شومینه به عنوان تنها منبع حرارتی در فصل زمستان استفاده نکنید و جای دودکش را عوض نکنید. در صورتی که بخواهید از دودکش شومینه استفاده کنید باید دودکش تا پشت بام هدایت شده و محل ورود آن به شومینه آب بندی شود. زانویی نیز باید شیب رو به بالا داشته و شومینه جمع شود.
بهترین لوله برای نصب بخاری گازی چیست؟
اگر شما نیز عادت دارید پیش از فصل سرما بخاری را با لوله های آکاردئونی به راه بیندازید، بهتر است این بار با استفاده از نکات ایمنی نصب بخاری گازی از گزینه های دیگری استفاده کنید. اما چرا به استفاده نکردن از لوله های آکاردئونی تاکید می شود؟ علت مجاز نبودن این لوله ها به دلایل زیر است:
- ممکن است پیچ و خم های نادرستی در طول دودکش ایجاد شده و باعث بازگشت محصولات احتراق به محیط شود.
- از آنجایی که بدنه لوله های آکاردئونی مقاومت مناسبی ندارد، به مرور زمان ممکن است استحکام خود در برابر رطوبت و حرارت را از دست داده و سوراخ گردد.
- قطعات کافی برای آببندی لوله های آکاردئونی در محل اتصال وجود ندارد.
- با گذشت زمان دودکش در اثر ساختار و شکل آن ممکن است حالت آویزان پیدا کرده و باعث نفوذ گازهای سمی به محیط خانه شود.
مهم ترین نکات ایمنی نصب بخاری گازی کدامند؟
علاوه بر مواردی که پیش تر اشاره شد حین نصب بخاری لازم است نکات ایمنی دیگری را نیز رعایت کرد تا از بروز هرگونه آسیب در اثر نفوذ محصولات سمی احتراق به محیط داخلی جلوگیری شود. از جمله این نکات مهم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- تاکید به استفاده از کلاهک H شکل
همانطور که می دانید یکی از نکات مهم قبل از نصب بخاری در منزل، نصب کلاهک و دودکش آن در پشت بام است. بهتر است به جای کلاهک های تکی از کلاهک هایی با شکل H استفاده کند. به طور کلی بهتر است برای وسایل که با گاز کار می کنند و نرخ حرارتی بالایی دارند مثل بخاری یا موتورخانه ها بهتر است از کلاهک ساده و تکی استفاده نکرد.
۲- نکات ایمنی در خصوص نصب دودکش ها
- به هیچ عنوان از دودکش مشترک استفاده نکنید. بهتر است برای هر وسیله گاز سوز یک دودکش جداگانه داشته باشید و برای چندین وسیله تنها از یک دودکش مشترک استفاده نکنید.
- دودکش را داخل سطل آب قرار ندهید. لوازم گرمایشی گازی حین کار مونوکسید و دی اکسید کربن تولید می کنند. این محصولات احتراق نه قابلیت جذب و نه قابلیت حل در آب دارند. در نهایت با خارج نشدن این گازهای سمی جان ساکنین را به خطر خواهید انداخت.
- می توانید با پوشاندن لوله بخاری با مواد عایق و غیر اشتعال زا ایمنی را افزایش دهید.
- لوله های دودکش را از دیوارهای جانبی یا پنجره خارج نکنید. این کار تهویه را به صورت کامل ایجاد نکرده و خطر آفرین خواهد بود. مگر در شرایط موقت با رعایت نکات ایمنی نصب بخاری مثل نصب عمودی لوله ها به صورت موقت، عایق بندی لوله هایی که در معرض هوای سرد قرار می گیرند، می توانید از این روش استفاده کنید!
- برای مطمئن شدن از ایمنی بخاری گازی به داغ بودن دودکش آن توجه داشته باشید.
- اگر لوله بخاری داغ نباشد لازم است دودکش استاندارد دیگری را تهیه و نصب کنید.
- دودکش را به هیچ عنوان با شیب منفی نصب نکنید. لوله بخاری حتما باید به صورت عمودی به سمت بالا باشد.
- در نصب هر متر لوله به صورت افقی لازم است سه متر لوله عمودی در نظر بگیرید.
- برای افزایش ضریب ایمنی محلی که بخاری را نصب کرده اید، استفاده از سنسور حساس مونوکسید کربن می تواند به شما کمک کند.
- بهترین روش نصب لوله دودکش به صورت مستقیم و کوتاه است.
- از نصب لول هایی با خم زیاد و تند و زانویی های کوتاه خودداری کنید.
۳- مهم ترین فاصله ها در نصب بخاری گازی
لازم است در میان نکات ایمنی نصب بخاری به تعدادی از فاصله های استاندارد توجه داشته باشید. ما این اعداد و ارقام و کم و زیاد بدون فاصله ها را به صورت یکجا برای شما آورده ایم:
- توجه داشته باشید که فاصله دهانه بخاری تا دودکش حدالامکان باید خیلی کم باشد.
- بخاری و دیگر دستگاه های گازسوزی که روی زمین قرار می گیرند، باید فاصله ۴۵ سانتی متری از اطراف و حدود ۷۵ سانتی متر از بالا داشته باشند.
- بخاری های دیواری باید از بالا و اطراف فاصله ای یک متری داشته باشند.
- طول شیلنگ های استاندارد لاستیکی که برای نصب بخاری گازی مورد استفاده قرار می گیرند نباید بیشتر از ۱۲۰ سانتی متر باشد.
- فاصله بین وسایل گاز سوز تا پشت بام که محل نصب کلاهک H شکل است باید حداقل ۶۰ سانتی متر باشد.
- از مهم ترین نکات ایمنی نصب بخاری می توان به قطر لوله های دودکش اشاره کرد. قطر این لوله هم باید هم اندازه با بزرگتر از قطر لوله خروجی بخاری باشد.
آیا استفاده از بخاری بدون دودکش ایمن است؟
بخاری های بدون دودکش هم شکل ظاهری بهتری دارند و هم فضای کمی را در مقایسه با بخاری گازی دودکش دار اشغال می کنند. با این حال بهتر است در محیط های خیلی کوچک و بسته مثل حمام یا اتاق خواب از این بخاری ها استفاده نکنید. استفاده از بخاری بدون دودکش با رعایت نکات ایمنی نصب بخاری در محل های پر رفت و آمد با اکسیژن کافی بلامانع است.
برای اینکه بدون هیچ نگرانی از بخاری بدون دودکش استفاده کنید، حتی حین خرید بهترین برند بخاری گازی بدون دودکش نیز لازم است به سیستم ODS آن نیز توجه کنید. نحوه عملکرد این سیستم به این صورت است که در مواقع عادی با درصد اکسیژن ۲۰.۹ درصد ODS کارکرد مناسبی دارد اما وقتی اکسیژن به حدود ۱۸ درصد کاهش پیدا کند،این سیستم باعث سرد شدن ترموکوپل و در نهایت بسته شدن مسیر گاز می شود.
اگر ترموکوپل و ترموستات بخاری به خوبی کار نمی کند به مقاله نحوه تعمیر ترموستات بخاری گازی مراجعه کنید!
چطور از صحت عملکرد دودکش اطمینان حاصل کنیم؟
همانطور که پیش تر نیز مشاهده کردید در میان نکات ایمنی نصب بخاری، نصب اصولی دودکش بیشترین نکات ایمنی را به خود اختصاص می دهند. حال اگر از رعایت نکات بالا حین نصب بخاری گازی مطمئن هستید، بهتر است پیش از استفاده روزمره از بخاری سه آزمایش ایمنی ضروری را نیز انجام دهید. این آزمون های ایمنی سنجی مهم عبارتند از:
- بار دیگر محل نصب دودکش را بررسی کنید اگر بدنه آن سرد باشد یعنی گازهای سمی تولید شده به صورت کامل خارج نمی شوند. در نتیجه باید نصب دودکش مجدد مورد بررسی قرار بگیرد.
- برای اینکه از میزان مکش دودکش مطمئن شوید، شعله شمع یا کبریت را در مبدا دودکش یا محل دریچه آن بگیرید. اگر شعله به سمت داخل کشیده شد یعنی مکش دودکش مناسب است در غیر این صورت یعنی دودکش مکش کافی برای خارج کردن گازهای سمی حاصل شده از احتراق را ندارد.
- برای اطمینان از باز بودن مسیر مبدا دودکش تا دریچه از یک طناب محکم و یک وزنه کمک بگیرید.
ایمن ترین شیوه نصب بخاری گازی چگونه است؟
همانطور که بررسی شد توجه به نکات ایمنی نصب بخاری گازی هم در نحوه کارکرد و هم در سلامت ساکنین بسیار حایز اهمیت است. از آنجایی که کار با دودکش و لوله گاز کاری تخصصی محسوب می شود، همواره بهترین روش سپردن کار به کاردان است. با صرف هزینه نصب بخاری می توانید ایمنی و آرامش را در کل فصل سرما برای خود و خانواده تان به ارمغان بیاورید.
برای این منظور می توانید سفارش نصب بخاری گازی را از طریق لینک آبی و یا اپلیکیشن اسپارد ثبت کنید. توجه داشته باشید که این خدمات توسط بهترین متخصصین باتجربه و برای تمامی نقاط استان تهران و البرز (کرج) ارائه می شود. در نتیجه دیگر نیاز نیست نگران پیدا کردن نزدیک ترین نصاب بخاری به شیوه ایمن باشید!

نظرات کاربران سرویس بخاری گازی
مجید آقایی
مهسا شیری
۲۳ مهر ۱۴۰۲
اصغر رضایی
علی حسینمردی
۲۸ دی ۱۴۰۱
عالی
حسین قاسمی سیانی
سمیه نژادپرست
۰۲ آذر ۱۴۰۱
رفتار بسیار محترمانه و انجام کار به نحو احسن
مهدی صابونی
محمد جلالیان
۱۹ اسفند ۱۴۰۳
نتیجه همون چیزی شد که میخواستم. در کل یک تجربه خوب از اسپارد برام رقم خورد. سپاس بابت مسئولیت پذیری اسپارد.
مصطفی منازاده
سینا رئوف
۲۵ آذر ۱۴۰۳
به صورت کلی و مجموعا خوب بودن خوش برخورد و وظیفه شناس مرسی از شما